Stephanies Windowsblogg

Windows och Internet Explorer

Nytt versionstänk i Windows 7 sätter individen i fokus februari 4, 2009

Filed under: Uncategorized — Stephanie Smitt Lindberg @ 1:34 e m

Blev glad i går kväll när jag läste om de nya versionerna (SKUs) för Windows 7. Det blir enklare och vi kommer satsa på två huvudversioner som täcker de flesta individers behov. Det blir en version för konsument som heter Windows 7 Home Premium och en för företagare som heter Windows 7 Professional.

I konsumentversionen ingår bl a “Aero glass”, förbättrad navigation och sök, nätverksuppkoppling och funktioner för att dela innehåll, Windows Media Center med media streaming och för de som använder tablet PC har nu äntligen svensk handigenkänning kommit. För företag finns bl a filkryptering, användarkontokontroll och anslutning till fjärrskrivbord.

Till de två huvudversionerna kommer det finnas det 3 stycken specialversioner som kommer säljas i Sverige. Det är Windows 7 Starter, Windows 7 Enterprise och Windows 7 Ultimate.

För Windows Vista finns det också två huvudspår men med den stora skillnaden att det däremellan går en skarp skiljelinje. Som företagare fick du kompromissa och välja om du skulle ha din PC för privata ändamål eller för jobb. Jag har fått mail från företagare som trott sig kunna “nedgradera” sin företagsversion till en konsumentversion just för att få tillgång till vår mediafunktionalitet. De har blivit besvikna när de förstått att de måste bekosta en uppgradering. Många företagare vill använda sin dator både hemma och på jobbet.

Med Windows 7 behöver de inte längre kompromissa då den bygger på ett sk “super set” av tidigare versioner. Ordningen för ett superset ser m a o ut som följande: Windows 7 Starter, Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional, Windows 7 Enterprise och Windows 7 Ultimate.

Många har varit nyfikna på hur Windows 7 kommer att fungera på Netbooks. Tanken är att Windows 7 Home Premium ska fungera på merparten av Netbooks.  De första riktlinjerna för hårdvara jag sett är;

· 1 GHz, 32-bit or 64-bit processor

· 1GB eller mer i minne

· 16GB disk

· Support för DX9 grafik med 128 MB eller mer minne (för att möjliggöra Aero)

· DVD-R/W Drive

· Internet Access

Det betyder att användare av Netbook får tillgång till en säkrare och rikare mulitmediafunktionalitet än vad vi kan erbjuda idag :-). De Netbooks som inte möter hårdvarukraven kommer istället kunna använda Windows 7 Starter.

Flera journalister har felaktigt ansett att Netbook skulle vara en dålig affär för Microsoft. Det är fel. Vi värnar om alla kunder oavsett vilken formfaktor de väljer.

Så jag är nöjd med ändringarna i våra versioner och jag är mycket nöjd med Windows 7 som operativsystem. Har kört betan ett tag och inte stött på några problem. Den fungerar med de andra program vi använder på jobbet och den klarade testet att koppla upp sig till projektorn i ett naffs.

Dessutom går det på en sekund att starta upp på morgonen när jag kommer till jobbet då Windows 7 lägger sig i sk “sleep mode” istället för att stänga ned helt. Det här är en efterlängtad funktion!

För dig som vill läsa mer om våra versioner finns det mer på : http://www.microsoft.com/presspass/features/2009/feb09/02-03Win7SKU-QA.mspx och om Netbooks på http://www.microsoft.com/presspass

Vill du läsa mer om Windows 7 och kanske ladda ned Windows 7 beta? Ta en titt här: http://www.microsoft.com/windows/windows-7/

/Stephanie

Annonser
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s