Stephanies Windowsblogg

Windows och Internet Explorer

Svar till Carl Löfgren – PC för alla februari 27, 2009

Filed under: Uncategorized — Stephanie Smitt Lindberg @ 1:23 e m

Carl Löfgren, PC-för alla, skrev idag en artikel om “7 saker som irriterar oss med Windows 7”

Ibland känns det som vissa letar efter något att irritera sig på 😉 men jag ska samtidigt ge Carl rätt i vissa aspekter. I Windows 7 har vi fokuserat på att få grundläggande funktioner att bli riktigt bra och att öka användarvänligheten. Exempel på det är “instant on”, tummnaglar som visar öppna dokument eller möjligheten att lägga dokument sida vid sida. Säkerheten har också höjts. Du kan t ex läsa mer om förbättringarna i en tidigare artikel på IDG.

Men tillbaka till Carls artikel. Här kommer svar punkt för punkt.

Carl skriver följande:

clip_image001
Aktivitetsfältet. Bra, men inte fulländat.

1. Du kan inte använda aktivitetsfältet till vad du vill
Det är få användare som inte är eld och lågor över det nya aktivitetsfältet men det är en klar miss att Microsoft inte låter användaren använda det till allt, som till exempel papperskorgen och usb-diskar.

Svar: Bra idé och kommentar.

Carl skriver:

2. Ej uppgraderingsbar från XP
Du kan uppdatera Windows Vista till Windows 7 utan att alla program, filer och mappar försvinner. Men detta är inte möjligt med Windows XP. Visserligen är det inte någon dum idé att göra en ren installation av datorn emellanåt, men med tanke på att Windows XP fortfarande är det mest populära operativsystemet tycker vi att det är en klar miss.

Svar: Detta är fallet idag med Windows Beta. Hur det slutligen kommer att vara med Windows 7 vet vi inte idag , men visst ligger det en poäng i att använda Windows Easy Transfer för att få en ren installation

Carl skriver:

3. Meckiga inställningar
Att mata ut inkopplade enheter som usb-diskar och kortläsare kräver fortfarande en enorm mängd klickande om man inte känner till genvägen, som inte alls är uppenbar för alla användare. Varför måste funktionen för ”Säker borttagning av maskinvara” vara förinställd på det absolut klumpigaste läget?

Svar: Genvägen har legat på samma plats hela tiden, men visst man kan diskutera varför den inte syns mer då USB prylar åker in och ut en hel del

Carl skriver:

4. Värdelösa gadgets
Windows gadgets, alltså de små program som introducerades i Vistas sidopanel, är visserligen enklare att hantera i Windows 7, men programmen i sig är fortfarande rätt meningslösa. Inget i närheten av Apples OS X motsvarighet. Förhoppningsvis kommer programmen att bli bättre när Windows 7 är lanserat på allvar.

Svar: Gadgets bygger på att externa utvecklare och företag bygger upp egna gadgets för konsument. Visst, vi släpper produkten halvvägs men kanske kan den här feedbacken bli en spark i ändan för några företag att ta till sig möjligheterna på nätet och i OS i större utsträckning. Tycker dock att du var för hård i kritiken att det i stort sett bara fanns meningslösa gadgets. Prova att ladda ned SL’s reseplanerare, Eniros sök, eller YouTubes gadget. http://gallery.live.com/home.aspx

Glöm inte att ändra språk till engelska om du vill komma åt de amerikanska.

Själv gillar jag den “meningslösa” som visar mina foton. Blir glad av att se dem snurra där på skrivbordet.

Carl skriver:
clip_image002
Windows Media Player. Rörigt värre…
5. Otymplig mediaspelare
Windows Mediaspelare blir bara större och mer ohanterlig. Redan på Windows XP började användarna fly undan Mediaspelaren och med Windows 7 har situationen inte blivit bättre. Gränssnittet är plottrigt, det är svårt att hitta rätt bland alla menyer och den saknar viktiga codecs. Vi tycker att Microsoft borde skrota Mediaspelaren och börja om på nytt. Det här duger inte.

Svar: Media spelaren spelar idag en viktig roll för många. Indexeringen har gjort att man nu lättare än någonsin hittar det man söker. Codecs är alltid och kommer alltid att vara en faktor som handlar om vad man kan och inte kan leverera med ett operativsystem beroende på royalties m.m. Vi har tagit ett stort steg att inkludera t.ex. codecs för att kunna spela upp MPEG-4 som idag är den standard som broadcast (TV) industrin tillsammans med BlueRay valt. Önskan att ha alternativa codecs finns hos många men används av ytters få och de som verkligen bryr sig om codecs handplockar sin favorit leverantör bland mängden av alternativ. Idag finns bl.a. Windows Media, MP3, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 (H.264), ACC och DivX som möjliggör uppspelning av musik och film.

Carl skriver:
6. Ostabilt viloläge

Många användare har rapporterat att problem uppstår när Windows Vista vaknar upp efter viloläge. Ibland vaknar datorn till liv på nolltid, ibland vaknar den inte upp alls och ibland vaknar den upp men beter sig som en sömnig zombie.

Svar: Du kommer bli glatt överraskad i Win 7. Där går datorn igång på nolltid.

Carl skriver:

7. Kontrollpanelen är en röra
Att Microsoft med alla sina smarta förbättringar i gränssnittet i Windows 7 så totalt missat att rensa upp i kontrollpanelen är ett mysterium. Att hitta rätt bland alla val är inte lätt och det förenklade läget gör saken bara värre.

Svar: Testa av att använda sök (den inbyggda indexeringen). Klicka på Windowsknappen nere i vänstra hörnet. Skriv in vad du söker och du får svar. Nu behöver du inte längre komma ihåg hur du kommer till en funktion, program eller fil. Du behöver bara söka. Det här är för övrigt min favorit av alla funktioner i Windows Vista som också finns i Windows 7.

Annonser
 

3 Responses to “Svar till Carl Löfgren – PC för alla”

 1. Carl Å (en annan Carl) Says:

  5. Hur är det med alla andra vanliga format då? Allt kan inte vara GPL/svårt att integrera? Ogg Vorbis/Theora, FLAC, Monkey’s Audio etc på ljudsidan t.ex.

  7. Du bemöter ju inte kritiken utan hänvisar till ett alternativt sätt att hitta. Är det inte meningen man ska använda kontrollpanelen?

 2. Andreas Söderberg Says:

  Hej.

  Varför ska jag behöva använda sökfunktionen för att hitta någonting i kontrollpanelen?

  Sätt vem som helst framför en Mac och be denne hitta rätt i Systeminställningarna. Det är hur lätt som helst och man kommer åt inställningarna via en ikon i dockningslisten längst ned på bilden.

  Sätt samma person framför en PC med Windows och be denne hitta rätt i kontrollpanelen. Bara att hitta till den är svårare. Att sedan hitta vart man ska pilla och ändra i kontrollpanelen är otroligt irriterande. Och svårt.

  Vore det då inte bättre att göra en bra kontrollpanel istället för att be folk sitta och använda sökfunktionen i Windows?

 3. Stephanie Smitt Lindberg Says:

  Vad jag menade var att sök är ett annat bra sätt att hitta det du söker, ett alternativ till hur du brukar göra. Det viktiga är inte att veta hur du tar dig fram utan att du hittar snabbt och enkelt kan lösa ditt problem.

  Vi gjorde flera förbättringar i kontrollpanelen från XP för att förenkla. Allt kan självklart bli bättre men det är också individuellt vad du upplever. Jag gör t ex ungefär samma saker i kontrollpanelen, som att ändra skärmupplösning och lägga till skrivare. Så jag upplever den inte som krånglig. Jag söker ändå direkt på ”printer” eller ”screen” för att det går snabbare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s